Aanmaning voorafgaand aan sommatie

Wilt u de huurder van de door u verhuurde ruimte sommeren te betalen? In het kader van een goede relatie, kunt u eerst een aanmaning voorafgaand aan sommatie naar de huurder sturen. Het voordeel voor de huurder is dat deze aanmaning nog geen directe gevolgen voor hem heeft. Verhuurt u een woonruimte aan een particulier? Dan kunt u in deze brief meteen de buitengerechtelijke incassokosten aanzeggen, wat verplicht is voordat deze opeisbaar worden.

Waarom AKDoc?

Bent u op zoek naar een voorbeeld aanmaning om naar uw huurder te versturen? Wij hebben een beter alternatief voor u. Op AKdoc verzamelen de advocaten en juristen van Asselbergs & Klinkhamer Advocaten standaarddocumenten die u gemakkelijk naar uw eigen situatie kunt aanpassen. Wij hebben dus al een concept aanmaning voorafgaand aan sommatie voor u klaarstaan. U hoeft nog maar een paar gegevens in te voeren en dan genereren wij een aanmaning voor u!

Ga verder

Wat is een aanmaning?

Een aanmaning is een relatief ferme verklaring die een schuldenaar binnen de overeenkomst probeert te bewegen tot nakoming van die overeenkomst. De verklaring is meestal schriftelijk. Gewoonlijk staat in een aanmaning het verzoek nog openstaande facturen te betalen. Meestal is een aanmaning daardoor een gewoon betalingsverzoek. Dat betekent dat de juridische consequenties voor de schuldenaar minimaal zijn, zolang binnen de in de aanmaning gegeven termijn wél wordt betaald. Toch is het versturen voor de schuldeiser vaak relevant om op de juridisch juiste manier nakoming af te dwingen. Voor het later opeisen van eventuele schadevergoedingen is vaak een ingebrekestelling nodig, en in bepaalde situaties is denkbaar dat een eerdere aanmaning aangemerkt kan worden als een ingebrekestelling.

Hoofdzakelijk echter is de aanmaning een betalingsherinnering die de schuldeiser gebruikt om betaling af te dwingen, met het oog op goede relaties met de schuldenaar. Meestal willen schuldeisers niet direct wegens onbetaald gebleven facturen hun relaties tegen zich in het harnas jagen door te dreigen met juridische consequenties. Een aanmaning sturen is dan gelegen.

Ga verder

In de context van huurrecht

Bij zakelijke huur is de huurder indien hij een huurtermijn onbetaald voorbij laat gaan automatisch in verzuim en is daarom eigenlijk geen aanmaning nodig. Waarom zou u dan wel een aanmaning sturen? Dit heeft te maken met het onderhouden van een goede relatie met uw huurder. Ter vergelijk: bij een particuliere huurder is het wél relevant een aanmaning (14 dagen brief). Is er sprake van een consumententransactie, huur van een woning, dan moet er eerst aangemaand zijn voordat u de incassokosten kunt verhalen.